OMNIA AQUA

filteri za vodu, filteri za vodu omnia aqua, filteri za vodu cena, filter za vodu, filter za vodu omnia aqua, filter za vodu cena, filteri, filteri za kamenac, filteri za preciscavanje vode, filteri za prociscavanje vode, filtracija vode, filtrirana voda, filtriranje vode, filtriranje vode za pice, kako filtrirati vodu, kako napraviti filter za vodu, kamenac u vodi, omeksavanje vode, omeksivac vode, omeksivaci vode, proizvodnja filtera, prociscavanje voda, prociscavanje vode, prociscavanje vode za pice, prociscena voda, prociscivac vode, uredjaj za prociscavanje otpadnih voda, voda za pice, vrc za filtriranje vode, aqua omnia filter za vodu, cista voda, mehanicki filteri za vodu, mehanicki filteri za preciscavanje vode, mehanicka priprema vode, mehanicki tretman vode, aparati za vodu, zdrava voda, reverzna osmoza, omeksivaci za vodu, omeksavanje vode, bunarska voda, aparati za preciscavanje vode, tvrda voda, filteri za vodu osmoza, filtriranje vode za pice, sistemi za filtriranje vode, cista voda, zdrava voda, kucni filteri za vodu, kucni filter za vodu, aparati za vodu, aparat za filtraciju vode, filteri od aktivnog uglja, filteri od zeolita, prečistači vode i filteri, aparati za kućno filtriranje vode, protočni filter vode, kako do zdrave i kvalitetne vode, reverzna osmoza , voda za pice u srbiji, dezinfekcija vode za pice, uzorkovanje vode za pice, voda za pice krusevac, kvalitet vode u novom sadu, analiza vode za pice, prerada pitke vode, kvalitet vode u beogradu
„Zdravlje je lepota“!
OMNIA AQUA je filtracioni sistem za prečišćavanje pijaće vode sa ,,5+2” filtracionom formulom i CAL-MAG tehnologijom; filter je razvijen u saradnji sa stručnjacima iz laboratorije za fizičku-hemiju Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Svesni značaja optimalnog odnosa minerala u pijaćoj vodi za zdravlje celokupnog organizma, mi smo konstruisali OMNIA filter koji taj balans minerala obezbeđuju.

,,Zdravlje je u umerenosti, u balansiranom odnosu minerala u organizmu” poručuju stručnjaci, mi, u skladu sa našim motom, na to dodajemo:

,,Lepota je u zdravlju!”
100% SRPSKI PROIZVOD
 • IZGLED I FUNKCIJE OMNIA FILTERA

  Autentične OMNIA konture!

  OMNIA AQUA FILTRACIONI SISTEM je proizvod vrhunskog kvaliteta koji svojim izgledom i karakteristikama predstavlja pravi OMNIA dragulj. To je strogim naučnim metodama osmišljen, proizveden i testiran filtracioni sistem koji se, elegantnim dizajnom, savršeno nadovezuje na česmu stvarajući utisak (jedinstvene) celine.

  Filter je valjkastog oblika širine približno 4,5 cm (4,5 cm na gornjem delu i 4 cm na donjem delu) i dužine 6,5 cm. Poklopac i zatvarač filtera su srebrne boje, dok je telo filtera mlečno bele boje sa blagim talasastim konturama koji filteru daju prefinjen izgled.

  Brižljiv odabir materijala i specifična konstrukcija filtera, plod posvećenosti renomiranih naučnika, uz prelepu kombinaciju srebrne i mlečno bele boje čine OMNIA AQUA filter za vodu idealnim rešenjem za čistu i zdravu vodu u vašem domu, vikendici, kancelariji, itd.

  FUNKCIJE OMNIA filtera su:

  • Prečišćuje vodu od hlora, teških metala;

  • Uništava mikrobe, mikroorganizme i čestice nečistoće;

  • Uklanja organsku prljavštinu;

  • Oživljava prirodnu čistoću vode;

  • Štiti životnu sredinu;

  • Uklanja neprijatne mirise, ukuse, boje;

  • Pravi idealnu ravnotežu između magnezijuma i kalcijuma koja:

  • doprinosi zdravlju vaskularnog i nervnog sistema

  • obezbeđuje jake zube i kosti

 • STRUKTURA OMNIA FILTERA

  5+2 = zdravlje!

  OMNIA AQUA FILTRACIONI SISTEM se sastoji od tela, poklopca, zatvarača, gumice, zaštite mrežice i OMNIA patrone. U patroni (srž filtera) nalazi se 5 slojeva različite filtracione namene: tri sloja tkanine od mikrobioloških vlakana između kojih se nalazi sloj aktivnog uglja i sloj odgovarajućeg zeolita. Pored navedenih slojeva, u patronu su implementirane i 2 folije: folija od srebra i folija od zlata.Kombinacija 5+2 predstavlja zlatnu formulu za postizanje željenog efekta – mineralna voda iz česme.

  Filter je razvijen u saradnji sa stručnjacima iz laboratorije za fizičku-hemiju, Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

 • BLAGO BAZNA VODA

  Optimalna pH vrednost OMNIA vode - čuvar vašeg zdravlja i lepote!

  PH vrednost (potential of hydrogen) označava meru aktivnosti jona vodonika (H+) u rastvoru. Preko pH skale vrednosti (od 0 do 14) određuje se da li je rastvor kiselnog ili baznog karaktera. Kiseli rastvori imaju pH vrednost ispod 7 (pH < 7,0), bazni rastvori imaju preko 7 (pH > 7,0), a kada je vrednost tačno 7, onda je reč o rastvoru neutralnog karaktera.

  Dakle, preko pH vrednosti znamo da li je voda kisela ili bazna (alkalna).

  Zašto je važno da li je voda kisela ili bazna?

  Budući da je naše telo blago alkalno, tj. bazno, optimalna pH vrednost hrane i pića za očuvanje našeg zdravlja je između 7 i 9.

  Pri tome, od presudne važnosti za održavanje baznosti tela, tj. za uravnoteženost pH vrednosti, je dovoljan unos kvalitetne VODE. S obzirom da acidoza, tj. prevelika kiselost organizma, dugoročno slabi zdravlje, uzrokuje manjak energije, usporava rad organizma i uzrokuje probleme s prekomernom težinom, treba voditi računa o pH vrednosti vode koju unosimo – isključivo treba piti VODU koja je BLAGO ALKALNA (bazna).

  Takva voda (pH vrednost iznad 7 a ispod 9) je između ostalog i lek protiv starenja.

  OMNIA AQUA filtraconi sistem svojim složenim sistemom filtriranja obezbeđuje da pijaća voda ima idealnu pH vrednost (8) – BLAGO BAZNA VODA.

 • NAUČNA UTEMELJENOST

  Naučno dokazano!

  OMNIA AQUA FILTER je razvijen u saradnji sastručnjacima laboratorije za fizičku hemiju renomiranog Instituta za nuklearne nauke VINČA.

  Institut za nuklearne nauke „Vinča“ je najveća naučno-istraživačka organizacija (osnovana 1948.) u Republici Srbiji, koja posluje po svetskim standardima kvaliteta. Misija Instituta „Vinča" je da objedinjuje osnovna, primenjena i razvojna multidisciplinarna istraživanja u prirodnim, tehničkim i medicinskim naukama radi:

  • što veće primene i komercijalizacije rezultata istraživanja u zemlji i inostranstvu,

  • uvećanja međunarodne konkurentnosti industrije Srbije zasnovanoj na znanju i novim tehnologijama,

  • širenja naučnih znanja i veština zainteresovanim akademskim institucijama, privrednim subjektima i pojedincima u zemlji i inostranstvu.

  Naučnici:

  Vladimir Nikolić je doktor fizičke-hemije; nakon što je diplomirao na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu 2005., na istom fakultetu je i doktorirao 2013. na temu „Uticaj volfram-karbidnih i ugljeničnih nosača anodnih katalizatora na karakteristike PEM gorivne ćelije“. Od januara 2008. je zaposlen na Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ gde vrši istraživanja u okviru laboratorije za fizičku hemiju. Neki od mnogobrojinih projekata na kojima je Vladimir učestvovao su:

  • „Vodonična energija- razvoj novih materijala: elektrolitičko dobijanje vodonika, vodonične gorivne ćelije“, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, br. 172045, 2011-2014.

  • FP7 projekat “EURECA-Efficient Use of Resources in Energy Converting Applications”, Grant agreement no: 303024, FP7 FCH-JU project, 2011-2015.

  • „Litijum - jonbaterije i gorivne ćelije - istraživanje i razvoj“, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, br. 45014, 2011-2014.

  • “Vodonična energija: Dobijanje vodonika - Gorivne ćelije - Izotopski efekti“, Ministarstvo za nauku Republike Srbije, br. 142067, 2006-2011.

  • “Dijetetski majonez na bazi surutke”, Ministarstvo nauke i životne sredine Republike Srbije, Inovacioni projekti, evidencioni broj 8146, 2007.

 • OMNIA METODE FILTRIRANJA VODE

  Višestruki sistem OMNIA filtriranja!

  OMNIA AQUA FILTER se sastoji od 5 slojeva različite filtracione namene, uz implementiranu foliju od srebra i zlata, pažljivo ukombinovanih, kako bi se postigao željeni efekat. Između tri sloja tkanine od mikrobioloških vlakana, nalazi se sloj aktivnog uglja i sloj odgovarajućeg zeolita.

  U pitanju je OMNIA sistem filtriranja gde filtriranje voda iz česme počinje sa njenim prolaskom kroz srebrnu foliju, zatim kroz mikrobilošku tkaninu. Nakon tkanine, vodu perčišćuje aktivni ugalj, pa ponovo mikrobiloška tkanina. Po prolasku kroz drugi sloj tkanine, voda dolazi u kontakt za specijalkno prilagođenim zeolitom. Potom voda još jednom prolazi kroz tkaninu (treći sloj tkanine). Na kraju OMNIA filtracionog puta se nalazi zlatna folija - simbol OMNIA izvrsnosti.

 • SREBRO

  Uništava (preostale) mikrobe i mikroorganizame u vodi!

  Srebro je metal koji je u potpunosti netoksičan za ljudski organizam. U kontaktu sa srebrom, dokazano se zaustavlja rast mikroba i štetnih mikroorganizama. Propuštanjem vode kroz srebrnu foliju, koja je prvi sloj filtriranja, OMNIA AQUA filteri ostaju čisti, to jest bez mikroba. Ovakvom konstrukcijom stvara se antimikrobno dejstvo filtera, odnosno sprečava se razvoj i razmnožavanje mikroba.

 • MIKROBIOLOŠKA TKANINA

  Otklanja mikroorganizme i zamućenost vode!

  OMNIA AQUA filter sadrži 3 sloja mikrobiološke tkanine (membranski filteri) za filtraciju vode. Mikrobiloška tkanina, propustljivosti od 0,02 µm do 30,00 µm, služi da spreči prolaz mikroorganizama, koji se dodatno eliminišu dejstvom srebne folije na površini tkanine kao i krupnijih čestica nečistoća prisutnih u ulaznoj vodi. Takođe, na izlazu iz filtera tkanina sprečava prolaz čestica aktivnog uglja i zeolita a time i osipanje filtracionih materijala i zamućenje prečišćene vode.

 • AKTIVNI UGALJ

  Uklanja hlor, teške metale i organsku prljavštinu iz vode!

  Aktivni ugalj je proizveden iz kokosove ljuske i drveta. Sa najnovijom tehnologijom parne aktivacije stvaraju se pore i pukotine dimenzija između 30 i 150 angstrema, čime se dobija preko 1000 m2 apsorbujuće površine po gramu. Pouzdano će odstraniti teške metale, 97% hlora i 99% farmaceutskih proizvoda u tragovima. Specijalno napravljen da odstrani organsku prljavštinu iz vode i da oživi njenu prirodnu čistoću. Primena uključuje preradu vode u cilju uklanjanja ukusa, mirisa i boje.

  Apsorpcione karakteristike pri filtraciji aktivnim ugljem

  Supstance koje se dobro apsorbuju
  Aromatski rastvarači Benzen, toluen, nitrobenzen itd.
  Hlorovana aromatska jedinjenja Polihlorovani bifenoli, hlorobenzen, hloronaftalin
  Fenoli i hlorofenoli
  Polinuklearna aromatska jedinjenja Acetonaftalin, benzopiren itd.
  Pesticidi i herbicidi DDT, aldrin, hlordan, BHC - bihlorovani ugljovodonici, heptahlor itd.
  Hlorovana nearomatska jedinjenja Ugljen tetrahlorid, hloralkil-etri, heksahlorbutadien itd.
  Ugljovodonici visoke molekulske mase Boje, benzin, amini, huminske kiseline
 • ZEOLIT

  Privlači, vezuje i neutrališe toksične materije i jedinjenja!

  Omnia Aqua je mineralno-keramički filterna bazi prirodnog granulisanog zeolita. Zeolit je aluminosilikatni minеrаl kојi imа mikrо-pоrоznu strukturu. Postoji 194 vrste zeolita. OMC filter sadrži zeolit dobijen posebnom termičkom aktivacijom sa preko 75% klinoptilolita, velične čestica 0,8 / 0,3 mm.

  Zeoliti imaju kristalnu rešetkastu strukturu u formi tetraedra koji predstavljaju molekularno sito za katjonsku razmenu. Kristali zeolita formiraju čitav lavirint kanala i pora različitog profila od čega zavisi i vrsta zeolita. Zeoliti klinoptilolita imaju negativno naelektrisanje sa 160 anijona. U njemu su deponovana jedinstvena svojstva, kao što je kapacitet katjonske razmene. To je sposobnost zeolita da u svoju poroznu molekularnu strukturu privlači kao magnetom i upija, razmenjuje pozitivno naelektrisane katjone i negativne anijone. Na taj način selektivno absorbuje specifične molekule, vrši razmenu sopstvenih katjona za druge katjone na bazi jonske selektivnosti. Mala količina pravilno aktiviranog zeolita ima ogroman učinak. Nedostatak pojedinih minerala u organizmu može loše uticati na zdravlje čoveka. Ali, organizam se ne sme ni opteretiti mineralima, jer njihovo prekomerno prisustvo, takođe, loše utiče na zdravlje. Kao što je u životu potrebno naći balans, tako je i kod vode koju konzumiramo mnogo bitniji uravnotežen odnos sastojaka od njihove pojedinačne količine.

 • ‘’CAL-MAG Technology’’

  Obezbeđuje optimalan odnos kalcijuma i magnezijuma u vodi!

  Kalcijum je važan makroelement koji obezbeđuje normalno funkcionisanje organizma zajedno sa magnezijumom, ali samo ako je njihov odnos približno 2:1, a da pri tome, njihov zbir ne prelazi 150 mg/l. Ukoliko je jedan od ova dva minerala prisutan u većoj koncentraciji, on sprečava apsorpciju drugog i dolazi do njihovog taloženja u organizmu. Kalcijum je presudan za čvrste kosti i zube a deluje i na nervni sistem dok je magnezijum kritičan element za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, posebno za kardiovaskularni. Poželjno je da nivo magnezijuma u vodi za piće bude bar 30 mg po litri. Za primenu kod uređaja OMNIA AQUA filtracionog sistema zeolit se specijalno modifikuje čime se obezbeđuje optimalan sastav minerala vode koji prođe kroz filter.

  Cal-Mag tehnologija Omnia filtera, omogućava Vam da sa konzumiranjem filtrirane vode u Vaš organizam unosite Ca i Mg u idealno uravnoteženom odnosu.

 • ZLATO

  OMNIA 24 karatna izvrsnost!

  OMNIA AQUA filteri koriste listiće čistog 24K zlatana kraju filtracionog puta vode.

  Zašto naši filteri poseduju 24K zlato?

  Poznato je da je kroz celu istoriju zlato uzimano za simbol raskoši i lepote. U drevnom Egiptu, za vreme vladavine Kleoptare, čisto zlato se koristilo za očuvanje mladalačkog izgleda lica; veruje se da je sama Kleopatra u tu svrhu noću spavala sa zlatnom maskom na licu. Antički Rimljani su koristili listiće zlata za lečenje raznih kožnih bolesti. Stari Kinezi su smatrali da je zlato esencija madosti.

  Imajući u vidu dugu istoriju značenja zlata, uzmajući u obzir da je naš moto zdravlje i lepota, na gore spomenuto pitanje odgovaramo:

  „24-karatno zlato je znak OMNIA izvrsnosti i superiornosti (nad ostalim filtracionim sistemima).“

 • ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

  Sačuvajmo prirodu!

  S obzirom da je filtracioni kapacitet OMNIA AQUA filtera do 600l vode, godišnje korišćenje filtera ekvivalentno je potrošnji do 1600 flaša od 1.5l vode.

  Tolika količina flaša podrazumeva čak 80 kg plastike koja, često se dešava, završi u prirodi (potoci, reke, mora, zemljište) kao otpad.

  Problem plastike je sa jedne strane što se razgrađuje polako, stotinama godina, a sa duge strane što se raspada na mikroskopske otrovne petropolimere koji kroz tlo i vodu ulaze u lanac ishrane.

  Da biste tokom čitave godine pili zdravu vodu, umesto da utrošite 1600 flaša, odnosno 80kg plastike (zagađivača prirode), dovoljan vam je OMNIA AQUA filter.

  Upotrebom našeg filtera učestvujete u zaštiti životne sredine, zaštiti koja u plastici vidi jednog od najčešćih zagađivača ekosistema.

  Zaštite sebe i prirodu jer „zdravlje je lepota“ i „lepota je zdravlje“.

UPUTSTVO

OMNIA AQUA FILTER je lako prenosivi aparat koji se jednostavno montira.

U zavisnosti od tipa navoja na klasičnoj česmi (unutrašnji ili spoljašnji navoj), potrebno je da, nakon što skinete sito, navrnete filter sa unutrašnjim nastavkom (slika I) ili filter sa spoljašnjim nastavkom (slika II) na odgovarajući navoj.

Ako imate tanku slavinu, gumicu filtera treba da do kraja navučete na slavinu (slika III).

Po montiranju OMNIA AQUA filtera, pustite vodu.

Prvi mlaz vode pojaviće se u formi taloga tamnije boje - u pitanju je višak filtracionog sadržaja koji nije štetan po zdravlje.

Nakon prvog mlaza, iz vaše, OMNIA AQUA filterom, poboljšane česme poteći će bistra mineralna voda.

Uživajte u zdravoj vodi!

Zamena patrone filtera se preporučuje na svakih 400 do 600 l vode (za četvoročlanu porodicu okvirno 3 meseca korišćenja).

NAPOMENA: Pri korišćenju vode u druge svrhe (na primer za pranje suđa) preporučujemo vam da skinite filter sa česme jer tako izbegavate nepotrebno trošenje patrone filtera.
 • H20

  Šta je voda i čemu služi?

  VODA je blago celokupnog živog sveta - 71% površine Zemlje je pokriveno vodom. Svi znamo da je hemijska formula čiste vode H2O. Međutim, voda koju nalazimo u prirodi retko je u formi čistog molekula vode, obično je hemijsko jedinjenje H2O pomešano sa ostalim materijama čineći rastvor od čiste vode, mineralnih soli i nečistoća.

  Voda ne sadrži ni proteine, ni masti, ni ugljenehidrate – nije hrana, ne snabdeva nas sirovom energijom. Voda je naprotiv conditio sine qua non (suštinski uslov) života. Zahvaljući vodi, organizam može da koristi energiju koja je prisutna u hrani.

  Voda čini 60% do 75% ljudskog organizma (65% kod odraslih ljudi, 75% kod dece i čak 94% embriona od tri dana). Uz kiseonik, ona je najvažniji element za život.

  Funkcije vode su:

  • Održava temperaturu tela

  • Snabdeva ćelije organizma neophodnim hranljivim materijama (vitaminima, mineralima, solima)

  • Omogućava hemijske reakcije u ćelijama

  • Održava gustinu krvi i limfe

  • Omogućava neurološku aktivnost mozga

  • Obezbeđuje hidrataciju kože

  • Omogućava apsorpciju i transport unetih hranljivih materija

  • Pospešuje salivaciju neophodnu za gutanje hrane

  • Uklanja otpad koji je rezultat procesa varenja i različitih metaboličkih procesa

  Koliko dnevno treba piti vode?

  Pitanje koje svako od nas često postavlja sebi i drugima.

  U umerenoj klimi, prosečna osoba dnevno potroši oko 2 litre telesne tečnosti. Od toga više od 1 litra tečnosti organizam gubi kroz urin, a isto toliku količinu kroz znoj, urin i disanje. Značajniji gubitci vode nastaju prilikom fizičkih aktivnosti, pri toplom vremenu, laktaciji, u slučaju bolesti, itd.

  Ono što je važno jeste da je svaki čovek „slučaj za sebe“ - svako od nas ima potrebu za vodom u zavisnosti od svoje veličine, klime u kojoj živi i sopstvenog načina života. Stoga, odgovor je individualan i svako mora da ima to u vidu kad traži odgovor na gore postavljeno pitanje.

  Ono što se uopšteno može reći jeste da bi čovek, s obzirom na gore navedene podatke, trebalo da uzima dnevno minimum 2 litre vode.

  Pri tome, navedenih 2 litre vode ne uključuje tečnosti koje se u vidu supa, sokova, čajeva, kafa, itd unose u organizam. Dakle, minimum 2 litre čiste vode.

  Kada treba piti vodu?

  Obično vodu pijemo kad osetimo žeđ jer verujemo da organizam najbolje zna kad treba da se unose voda. Ali, čovek je odavno izgubio odnos sa prirodom i instinktima koji ostalim životinjama i biljkama rukovode. U meri u koji je izgubio mnoge instinkte, čovek je razvio nešto drugo, nešto po čemu se nadvisio nad svim ostalim bićima. U pitanju je razum.

  Imajući ovo u vidu, nemojmo čekati signal organizma – već je kasno kad se on javi, već unosimo vodu tokom čitavog dana. Na početku podsećajući sebe i drage osobe da u pravilnim vremenskim razmacima unosimo vodu. Nakon određenog perioda preći će nam u naviku ta radnja.

  U periodu povećanih fizičkih aktivnosti, toplijeg vremena, itd treba uzimati dodatnu količinu vode bez obzira da li je došao trenutak za dnevnu dozu vode.

  Međutim, da li su navedena količina i pravi trenutak dnevnog unosa vode dovoljni uslov za naše zdravlje i lepotu?

  Zapitajmo se kakvog je kvaliteta voda koju pijemo?
 • ZAGAĐENOST VODE

  Zagađenost vode je kontaminacija vode neželjenim materijama koja može da utiče na naše zdravlje. Tokom kupanja, voda koju progutamo može da prouzrokuje negativne efekte na naše zdravlje. Isto tako, dodir naše kože, očiju, ušiju, nosa sa zagađenom vodom može da dovede do određenih bolesti. Zamislite kakve sve negativne posledice po zdravlje takva voda može da prouzrokuje ako je svakodnevno pijete.

  Negativni efekti zagađene vode pogotovo su uočljivi kod dece i starijih osoba.

  Izvori zagađivanja pre svih su industrija, farme, domaćinstva itd.

  Važno je napomenuti da zagađenost vode ne mora da bude vidljiva golim okom, pa tako voda koju pijemo može da bude zagađena a da to ne znamo - na primer bakterije, virusi i paraziti su često prisutni u vodi za piće ada mi to ni ne primećujemo.

  Dva oblika zagađivanja vode su:

  • Nepostojani zagađivači (lako razgradljivi): oni koji mogu da se razgrade u supstance koje nisu zagađivači (đubrivo, industrijski otpad, kanalizaciona voda, itd).

  • Postojani zagađivači (sporo razgradljivi): oni koji opstaju u vodi godinama i proizvode štete koji zahtevaju dugotrajan postupak neutralizacije (pesticidi, nafta, naftni derivati i teški metali poput aluminijuma, olova, žive, kadmijuma).

  Kao što je već navedeno u vodi za piće, pogotovo vodi iz česme mogu da se nađu bakterije, pesticidi, teški metali, dezinfikaciona sredstva.

  Bakterije

  Među bakterijama koju mogu da se jave u vodi sa česme su: E. Coli, Salmonella et Campylobacter.

  Spomenute bakterije nastaju kad se ljudski i životinjski feces nađe u vodi. Ovakav oblik zagađivanja se obično dešava kao rezultat obilnih kiša. E. Coli, Salmonella et Campylobacter mogu da se nađu i u vodi za piće, tad mogu da prouzrokuju ozbiljan oblik dijareje i blage groznice.

  Pesticidi

  Pesticidi se koriste za smanjenje ili eliminisanje korova, insekta i glodara. Prema funkciji pesticidi se dele na: herbicide, insekticide, nematocide, fungicide. Međutim, oni mogu da zagade vodu; mogu da prođu kroz zemlju i da dođu do naših izvora vode.Najčešći herbicidi koji se pojavljuju u vodi za piće su alaklor , atrazin, cijanazin, dacthal, dinoseb, diuron , mekoprop , metolaklor , simazin i 2, 4-D. Tipični insekticidi koji se mogu javiti u vodi za piće su karbofurana i trichlorofon. Nematocidi koji se pojavljuju u vodi za piće su 1,2-diklor-propana i etilen-dibromide. Fungicid koji se može pojaviti u vodi za piće je etilen tioureinoj.

  Metali

  Različiti metali mogu isto tako da se nađu u vodi za piće. Na primer, aluminujum može da zagadi vodu. Klasični oblik prečišćivanja vode je takođe izvor aluminijuma u vodi. Male količine aluminujuma ostaju u vodi i smatra se da on može da dovede do zdravstvenih problema (ljudi sa Parkinsonovom i Alchajmerovom bolešću često imaju visoke koncentracije aluminijuma u pojedinim delovima mozga).

  Voda za piće može biti zagađena i olovom. Ovaj teški metal može se javiti u cevima kojima se vrši snabdevanje vode od vodovoda do stanova, kuća itd. Voda sa koncentracijom olova većom od 0,01 mg/L može da dovede do zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak i reproduktivni poremćaj odraslih, zaustavljanje intelektualnog razvoja fetusa, beba i dece.

  Živa je teški metal koji se nalazi u vodi. Gradski vodovodi zakonski moraju da uklanjaju živu. Međutim, ljudi koji vodu povlače iz privatnih bunara, potpuno su nezaštićeni, posebno u područjima razvijene poljoprivrede. Voda sa živom može da izazove kožne probleme, unutaračnja krvarenja, gubitak zuba, oštećenje jetre i bubrega, itd.

  Hromati se često koriste za proizvodnju stvari od kože, za proizvodnju maltera i boja. U toku spomenutih procesa proizvodnje hromati mogu dospeti u podzemne vode i zemljište i na kraju završiti u našoj vodi. Prekomreni nivo heksavalentnog hroma predstavlja pogodno tlo za pojavu teških bolesti kao što su rak želuca, bubrega, jetre, prevremenu demenciju i dermatitis.

  Arsen je teški metal koji može da dospe do vode za piće preko zemlje ili industrijskog otpada. On je klasifikovan kao kancerogen grupe I i naručito ga vezuju za rak mokraćne bešike i bubrega, jetre, pluća i kože, i za akutnu mijeloidnu leukemiju. Ljudi koji u dužem vremenskom periodu piju vodu sa koncentarcijom arsena višom od standarda koji propisuje EPA, mogu doživeti oštećenje kože, glavobolje, respiratorne, reproduktivne, kardiovaskularne smetnje, probleme sa krvotokom, jetrom, itd.

  Pored navedenih bakterija, pesticida i teških metala kao zagađivači koji se mogu pojaviti u vodi za piće su fluor, hlor itd.

  Dezinfikaciona sredstva

  Iako je fluor sastojak većine pasta za zube, on je toksičan i u velikim količinama može dovesti do trovanja i smrti. Imajući ovo u vidu, koncentracija fluora u vodi za piće ne bi trebalo da bude veća od 0,7 mg/L.

  Hlor je dezinfikaciono sredstvo koje se koristi da bi se uništile bakterije, mikrobi, itd. Međutim, veća koncentracija hlora u vodi za piće veća od propisane standardom EPA može nam napraviti višetruke zdravstvene probleme. Na primer, velika količina hlora u vodi može da dovede do oštećenja nervnog sistema i digestivnog trakta, do nadraživanja i ubrzanog propadanja kože. Uz hlor kao dezinfikaciono sredstvo u javnim vodovodima se korsiti se i hloramin. Hloramin kao neorganski derivat amonijaka kad je prisutan u velikim količinama može prouzrokovati anemiju.

 • VODA ZA PIĆE

  POKAZATELJI KVALITETA PIJAĆE VODE

  Postoji veliki broj indikatora kvaliteta pijaće vode.

  Pokazatelji se obično dele u tri grupe: fizički indikatori, hemijski indikatori i biološki indikatori.

  Fizički pokazatelji

  U fizičke pokazatelje spadaju: temperatura, koncentracija ukupnih čvrstih, suspendovanih i rastvorenih materija, boja, miris, ukus vode, elektroprovodljivost, mutnoća i prozirnost vode.

  Hemijski pokazatelji

  U hemijske pokazatelje spadaju: tvrdoća vode, pH reakcija vode, akalitet i aciditet, sadržaj rastvorenog kiseonika, prisutnost teških metala, sadržaj makronutrijenata (različitih oblika azota i fosfora) , hemijska i biohemijska potrošnja kiseonika.

  Biološki pokazatelji

  Biološki pokazatelji podrazumevaju mikrobiološki sastav vode i hidrobiološki kvalitet vode.

  OBLICI VODE ZA PIĆE

  Tri najzastupljenija oblika pijaće vode su voda iz česme, flaširana voda i filtrirana voda.

  VODA IZ ČESME

  Veliki broj ljudi koristi vodu iz česme. Ova vrsta vode mora da zadovolji zahteve propisane pravilnicima o vodi za piće. Ona može da potiče iz podzemnih ili površinskih vodenih tokova i sme hemijski da se obrađuje da bi se postigao nivo kvaliteta vode za piće. Hemijska obrada podrazumeva pre svega korišćenje hlora, hloramina i hlorodikosida kao dezifikacionih sredstava kojim se čisti voda.Međutim, upravo korišćenje ovih sredstava dovodi do problema koji se tradicinalno vezuje za takozvanu „česmovaču“. Naime, voda iz česme je tvrda – prisutno je puno hlora u istoj. Takođe, uprkos kontrolisanom sistemu prčišćivanja vode, u njoj se mogu javiti mikroogranizmi, organska prljavština, teški metali i ostali štetni sastojci za ljudski organizam.

  FLAŠIRANA VODA

  Alternativa takozvanoj „česmovači“ je flaširana voda. Ona je poslednjih godina trend (u svetu i kod nas) o čemu svedoči kako veliki broj domaćih i stranih proizvođača flaširane vode tako i statistički podaci da 40% svetske populacije kupuje flaširanu vodu.

  Ali, i pod pretpostavkom da je flaširana voda kvalitetnija od vode iz česme, i da predstavlja kao jedina alternativa „česmovači“, treba voditi računa o sledećem:

  1) Postoji realna opasnost po potrošače od neadekvatnog čuvanja i skladištenja flaširane vode u maloprodajnim objektima gde voda u plastici, izložena visokim temperaturama i sunčevim zracima, stoji više meseci.

  2) Kupovinom vode u balonima ili paketima od 6 flaša izlažete se nošenju tereta koji može da Vam, opterećujući kičmu, stvori zdravstvene probleme.

  3) Kupljena voda, zbog svoje veličine, zauzima dragoceni prostor u Vašem domu i na kraju ista ta plastika, uprkos Vašim namerama, završi na deponiji ili u prirodi. Malo je poznato da se dnevno toliko utroši plastične ambalaže da od toga može da se napravi prsten oko cele planete.

  4) Značajan iznos potrošačke korpe prosečne porodice ide na kupovinu flaširane vode. Uzmimo da u proseku svaki čovek u toku dana popije 1,5 do 2l vode. Dalje, pretpostavimo da prosečna porodica ima 4 člana. To znači da dnevno prosečna porodica popije između 6l i 8l vode. Pomnožite to sa cenama flaširane vode i dobićete koliko prosečna porodica troši novca na dan za flaširanu vodu.

  FILTRIRANA VODA

  Umesto da svakodnevno trošite novac, da više puta na dan izlazite iz doma i čekate u redu kako biste pili flaširanu vodu, umesto da se brinete na koji način je flaširana voda skladištena i na koji način se odlaže plastična ambalaža, umesto svega toga Vi možete piti mineralnu vodu bez utroška vremena, novca, brige o ispravnosti vode i ugroženosti životne sredine.

  Kako?

  Kako doći do vode u kojoj nema hlora, metala, rđe i drugih sastojaka štetnih po organizam, kako doći do vode u kojoj se nalaze minerali u idealnom odnosu, a da to ne bude flaširana voda?

  Dovoljno je da izdvojite nešto novca, da s njim kupite OMNIA AQUA filtracioni sistem, da filter montirate na Vašu česmu i ozloglašena „česmovača“ će postati Vaša omiljena mineralna voda (više na stranici OMNIA AQUA FILTER).

  Filtrirana voda je vrsta vode koja se od davnina koristi. Ljudi su pravili i upotrebljavali primitivne „aparate“ (filtere) pre više milenijuma. Verovatno ste čuli za (istinite) priče kako su se pustolovi snalazili u pravljenju priručnih „filtera“ ne bi li pročistili prljavu vodu na koju su nailazili u divljini. Danas u uređenim sredinama filtrirana voda je rezultat korišćenja savremene tehnologije filtriranja vode i kao takva predstavlja pravi izbor za vaš dom, kancelariju, itd.

Budite u toku!

Na našim zvaničnim profilima na društvenim mrežama (YouTube, Twitter, Facebook, Instagram):

• Detaljno se informišite o Omnia Aqua filteru

• Čitajte najnovije Omnia vesti

• Pratite naše postove, najave i saopštenja

• Gledajte Omnia video zapise i fotografije

Za sva dodatna pitanja koja se odnose na medije, naš e-mail je: office@omniaaqua.com

PRODAJNA MESTA

Mesta na kojima mozete kupiti OMNIA AQUA FILTER:

ZAPOSLENJE

Postani(te) član Omnia Aqua tima!

Kao tim stručnjaka različite životne dobi i oblasti specijalizacije podržavamo regrutaciju mladih i perspektivnih ljudi, a istovremeno tragamo za iskusnim profesionalcima.

Negujemo timski duh, posvećenost poslu, usredsređenost na rezultate, na razvoj i unapređenje karijere. S tim u vezi nastojimo da obezbedimo kvalitetne uslove za rad i profesionalni razvoj zaposlenih.

Ukoliko se zainteresovani da radite u Omnia Aqua timu, Vaše radne biografije možete poslati na e-mail:

office@omniaaqua.com

Kontaktiraćemo Vas ukoliko se ukaže potreba za osobom Vašeg profila.

Loyalty member

© 2015 Omnia. Sva prava zadržana.